Læger eller medicinalindustri: Hvem er grådigst?

To sommerfortællinger om pengeliderlighed og patientforsømmelse

De grådige læger: Wegovy
I Juni kunne man i Ugeskriftet læse, at der sælges 5x så meget Wegovy i Gentofte som i Jammerbugt, når man tager højde for forekomsten af svær overvægt. Det er ikke et isoleret tilfælde til Gentofte dog. Proportionalt modtager nordsjællændere langt flere tilskudspenge til Wegovy end resten af landet, mens de samtidig er de mindst overvægtige og mest raske borgere i landet. Hvordan kan det hænge sammen? Jo, det er sådan at et betydeligt antal lægekollegaer, både yngre og ældre, fra både offentlige og private sygehuse, af alle specialer fra anæstesi og neurokirurgi til paraklinikere og ortopæder, nu er begyndt at udskrive tilskudsrecepter på Wegovy som et privat bijob. Her tager de flere tusinde kroner for ”en konsultation om medicinsk vægttab’” som munder ud i tilskudsrecepten. Hvis man faktisk lever op til tilskudskravende, kan man få samme recept hos sin almen praktiserende læge gratis. Alt tyder på at disse læger systematisk lader sig bestikke mod tilskudsrecepter til vægtstabspræparatet Wegovy. Danske Regioner havde budgetteret omkostningerne til Wegovytilskud til at ramme 100 millioner per år, men det endte i stedet med omtrent 600 millioner. Hvilket nu har resulteret i at medicintilskudsrådet har stoppet tilskuddet til Wegovy fra 2024. For at opsummere: Velhavende nordsjællændere ville gerne tabe sig et par ekstra rødvinskilo grundet deres forfængelighed, og samtidig gerne nasse fra statskassens sundhedsbudget i stedet for at punge ud selv (selv om de mere end nogle andre har pengene til det). Dette har en stor gruppe grådige penge-fokuserede læger kapitaliseret på, så nu mister de faktisk overvægts- og socialt belastede borgere adgangen til et vidunderpræparat, der ellers kunne gøre en markant forskel på deres QALY og et utal af andre faktorer. De involverede læger skal vist forbi et genopfriskningskursus i medicinrådets 7 principper... røvhuller

Den grådige industri: Tuberkulose

Vilde vejrfænomener og naturkatastrofer fyldte medierne verden over denne sommer, alt imens gik en skæbnesvanger dag for millioner af mennesker ubemærket hen.

Tuberkulose er den infektiøse sygdom, som dræber flest mennesker på verdensplan. Mellem 1.5-2 millioner om året. Det kan virke overraskende for os, da man i førsteverdenslande ikke betragter tuberkulose som en dødelig sygdom længere. Det er fordi vi har adgang til effektiv behandling. Derfor var tirsdag d. 18 Juli en dag mange mennesker længe havde set frem til med store øjne. Det var nemlig dagen hvorpå patentet for tuberkulosemidlet Bedaquiline, produceret af medicinalgiganten Johnson & Johnson (J&J), stod til at udløbe. Derved kunne billige generiske varianter produceres af non-profit organisationer, og redde op mod 1.5 million mennesker årligt (estimeret af WHO). Men J&J forsøgte i sidste øjeblik at evergreene (/forlænge patentet med farmakologisk ubetydelige ændringer) endnu 4 år, derved være skyld i 6 millioner unødvendige dødsfald. Det skal understreges at J&J har fået svrt. 5 kr i offentlige skattepenge per krone de selv har investeret i udviklingen af Bedaquilline, og de for længst har tjent deres investering hjem adskillige gange. Heldigvis formåede aktivistisk arbejde fra Læger uden Grænser, FN, WHO, den indiske regering og forfatter samt internet-personlighed John Green at tvinge J&J at give slip på patentforlængelsen.

(læs mere Tuberkulose-miseren på information.dk: www.bit.ly/tuberkuloseMOK)

Forrige
Forrige

DET FILOSOFISKE HJØRNE: Omsorgsetik: Er du et dårligt menneske?

Næste
Næste

NY OG NAIV