Boganmeldelse: Akutte gynækologiske og obstetriske tilstande

Akutte gynækologiske og obstetriske tilstande

En kittelbog fra FADL’s forlag

Jeg har netop afsluttet kursus i gynækologi og obstetrik inklusiv fem ugers klinik på Herlev Hospitals afdeling for kvindesygdomme (den største i Danmark hvis du skulle spørge fra nogen. Det skulle du nok ikke…).

Jeg har selv tidligere benyttet mig af kittelbogen ”Akutte medicinske tilstande” i akutmodtagelsen, og den har været til stor glæde for mig og mine patienter. Derfor besluttede jeg, i forbindelse med klinikopholdet, at anskaffe mig kittelbogen ”Akutte gynækologiske og obstetriske tilstande”, som er én af de andre kittelbøger, der findes. Bogens størrelse passer lige til en kittellomme, eller du kan have den med i et net som jeg havde.

Nå, men 12 semestre på medicin har lært mig at du aldrig kan gå ned på snacks, og den her boganmeldelse skal ikke handle om snacks, men det er den ene take-home message i dag: Gå ikke. Ned. På. Snacks.

Bogen er inddelt i 2 overordnede sektioner, gynækologi og obstetrik, for de, der ikke har stiftet bekendtskab med specialerne er det sygdomme i de kvindelige kønsorganer og sygdomme/tilstande hos den gravide kvinde og fosteret (meget forsimplet). Derudover er forsiden og bagsiden nogle ”fold ud”-sider, hvor der er en oversigt over hvordan man aflæser CTG (fosterovervågning) og en skalp-pH (fra en bæbs der er ved at blive født og lidt det samme som en a-gas, hvor man får pH), og så er der et helt skema med referenceintervaller for normalværdier for blodprøver taget hos den gravide kvinde i de tre trimestere og post-partum. Mega smart.

På side 3 findes en indholdsfortegnelse, der er god at slå op efter, og på side 319-326 et appendix. Lommebogen gør hvad den skal: den skal være hurtig at slå op i, og det er den.

Nu til indholdet. Der er simpelthen alt fra ”hvordan laver du den gynækologiske undersøgelse” til ”den blødende patient” i den gynækologiske del. Du bliver taget igennem abort-regimer, gynækologiske infektioner, og samtlige postoperative komplikationer du kunne komme ud for. I den obstetriske del får du først en intro til den obstetriske journal, men kommer igen igennem alt fra diabetes i graviditeten (ikke særlig akut?), til skulderdystoci under fødslen (super akut!). Du får også en gennemgang af den normale fødsel, neonatal genoplivning og intrauterin fosterdød.

Som medicinstuderende – kvindelig medicinstuderende endda – følte jeg mig faktisk ret meget på bar bund før jeg startede gyn/obs. Udover det rutinemæssige smear og en enkelt samtale der nogenlunde lød sådan her: ”Jeg havde tænkt, på at starte på p-piller.” – ”Du skal have p-piller, ja.” så har jeg ikke stiftet bekendtskab med gynækologien eller obstetrikken, ej heller som stud.med. Det gør man jo bare ikke så meget. Måske er man med til en epianlæggelse på anæstesi, eller man har haft TKO på gyn/obs-afdeling. Men store dele af pensum om de kvindelige kønsorganer og graviditeten var en sort boks for mig.

 

I klinik havde jeg stor gavn af kittelbogen. I ved hvordan nogle dage kan gå langsomt i klinik, og det gjorde de da stadigvæk selvom jeg havde en lille bog med. Men min forståelse af patienternes problematikker og lægernes valg blev uendeligt meget større. Faktisk vil jeg sige, at det har været et af de mest gavnlige klinikophold jeg har været på, på hele studiet! Skud ud til Herlev Hospital. Bare rolig, jeg har evalueret. Og måske var grunden til at jeg følte at jeg lærte så meget blandt andet at jeg havde den lille bog at slå op i.

Men lad os tage et par eksempler, hvor jeg virkelig havde gavn af bogen.

 

DV med jordmoder

Jeg møder på fødegangen klokken 7 – vanvittigt tidspunkt at møde på – og bliver parret op med den jordmoder jeg skal gå med. De var i øvrigt mega søde ude på Herlev. Nå, men jeg skal ind til en ”sårbar” gravid, der desværre har haft depression i løbet af graviditeten, og nu er hun så gået i fødsel. Der er ok trykket stemning på stuen, ikke fordi det er ubehageligt og ikke fordi parret ikke var søde, men situationen bar præg af hendes sygdom. Jeg var knapt så deltagende, fordi hun nok bare skulle have lov til at have en jordmoder. Til gengæld var jordmoderen god til at forklare og lade mig tolke CTG’en der overvågede barnet. Her kommer kittelbogen ind! Den oversigt, der var på ”fold-ud”-siden var vanvittig god at sidde med når jeg skulle tolke CTG. Jeg fik allerede tidligt i mit klinikophold lov til systematisk at gennemgå de her grafer og derfor sad det også meget bedre fast! Undervejs læste jeg også kapitlet (8 sider) om fosterovervågning herunder indikationer samt hvornår læge bør tilkaldes. Det er altså uvurderligt undervejs. Og jordmoderen synes også den lille bog var en fræk sag, så hun bladrede også i den!

 

Fødsel af stort barn

I hælene på obstetrisk forvagt går vi ind på en stue, hvor kvinden har presset længe, og barnet glider ligesom tilbage mellem hver ve. Der er stort fosterskøn (stor baby), og det kan godt være vanskeligt at skubbe sådan en ud. Mor er træt, jordmoder er lidt bekymret, barnet har det helt fint (det vidste jeg nemlig, for jeg kan læse CTG’er nu!). Der bliver anlagt en cup, ja en sugekop for at hjælpe mor, så barnet ikke glider tilbage. Mor skal stadigvæk selv presse. Det gør hun også, og ud kommer et hoved! Juhu! Men skuldrene følger ikke med. Åh nej. Alle arbejder meget koncentreret, både obstetrisk forvagt og bagvagt er på stuen, der tilkaldes pædiater, der tilkaldes ekstra jordmødre og ekstra SOSU’er. Den ene skulder sidder fast under symfysen, og det er ikke godt. Faktisk er det virkelig akut, for barnet kan ikke få luft, så man skal have den skulder fri rimelig hurtigt. De får skulderen fri, og barnet kommer ud – en stor basse. Det skriger med det samme, pædiateren og de to obstetrikere ser meget lettede ud.

Skulderdystoci er hyperakut obstetrik, og i sådan en situation er der ikke tid til at forklare eller læse i en kittelbog. Men da vi kom ud derfra, slog jeg op i min lille kittelbog, og der stod da en hel sektion om skulderdystoci og hvordan man skal gøre. Jeg fik altså den kliniske case og den teoretiske læring lige i hælene på hinanden. Det fungerede virkelig godt.

 

På stille dage i klinikken, var bogen også god at læse små afsnit i. Teksten er komprimeret og delt af overskrifter, så du hurtigt kan finde frem til det, du søger. Det kunne være ekstrauterin graviditet og specifikt behandling af det. Bogen er på ingen måde fuldt pensumdækkende, fx står der ikke så meget om gynækologiske cancere, men der anbefaler jeg VIP-vejledninger. De er lige så korte og præcise som kittelbogen.

Bogen koster 350-399 kr alt efter hvor du kigger. Den er god til dig der ikke er til teksttunge bøger, men kort og komprimeret viden, ønsker en lille bog du kan have med dig. gerne vil supplere med VIP-vejledninger, YT-videoer eller andet materiale. Men også til dig, der overvejer gynækologi eller obstetrik som speciale.

Bogens layout: Overskuelige kapitler og overskrifter i hvert kapitel, gode skemaér og flowcharts, gode billeder som eksempler på tilstande undervejs.
Bogens indhold: Ikke pensumdækkende, komprimeret viden, kan aldrig stå alene ift. VIP-vejledninger, der er opdaterede. Personligt supplerede jeg også med guidelines fra DSOG (de er bare kedelige at se på, og tørre at læse).

Bogens overall anvendelighed: Super anvendelig på et klinikophold som stud.med. Nem at have med i tasken. Skal du død og pine ud og bruge 400 kr på den bog? Nej, du skal da ej, men det er altså en anbefaling herfra.

Har du brugt bogen – eller en af de andre kittelbøger? Så skriv til mok@mok.dk

Af Sine MOK/red.

Forrige
Forrige

Et digt til SEMS

Næste
Næste

Er fertilitetskrisen afblæst?