Anmeldelse af FADL’s nye bogPsykiatri i Praksis
FADLs nye udgivelse “Psykiatri i Praksis” er udgivet til at følge det nye psykiatriske efteruddannelses kursus for SPV’ere. Men bogen kan sagtens bære sig selv og kan anbefales til alle medicinstuderende. Bogen er nemlig langt mere end et kursushæfte. Bogen har kunnet lade sig gøre takket være en donation af Lundbeckfonden og et hårdt stykke arbejde fra FADLs side.
Tidligere statsminister Poul Nyrup, som selv mistede sin datter grundet psykisk sygdom, har skrevet forordet og alene efter at have læst hans introduktion til bogen er man motiveret til at sluge resten af bogen på ingen tid.
- Hvilket man også kan. For bogen er lige omtrent 120 sider, med både stor skriftstørrelse og linjeafstand, samt rigeligt med figurer. Det er nemlig en kort bog, men den formår absolut at levere hvad den skal. “Psykiatri i Praksis” kan ikke erstatte en psykiatrisk lærebog, i stedet kan den give læseren hvad de psykiatriske lærebøger kan komme til kort med: hvordan man overfører teorien fra bøger og undervisning til kontakten med den psykiatriske patient.
Layoutet er fint, og figurerne er pædagogiske. Enkelte gange er der copy-pastet powerpoint slides, men det er til at overse. Bogen har ingen billeder, hvilket man heller ikke savner når man læser den i gennem. Redaktøren og forfatterne er enorm pædagogiske, og skriver direkte til læseren, på en måde hvor det er nemt at forstå. De dykker ikke ned i detaljer, men giver den vidensmængde, som er nødvendig for at gøre brug af det i praksis. Dertil har de skrevet en række reflektionsbokse gennem bogen, som er et rigtig godt værktøj til at få indarbejdet den nytillærte viden ind i langtidshukommelsen.
På venstre sides øvre margen står der det indeværende kapitels sidetal, hvilket er genialt. Det så jeg gerne i alle fremtidige bøger. Fag- som skønlitteratur. Bogen har også en læsevejledning i introduktionen, QR-koder med videolinks og gør god brug af mnemonics (huskeremser). Den er gennemarbejdet til dets formål.
Personligt gik jeg fra bogen med den tanke, at den bør være del af bachelorpensum. Uagtet om man er SPV-vagt eller ej. Psykiatriske patienter og psykiatriske problemstillinger er ikke isoleret til psykiatrien, og har man prøvet at være i klinik, ved man at psykiatriske problemstillinger også er hverdag i somatikken.
Alt i alt giver bogen et solidt fundament, og en værktøjskasse, der udruster den gængse medicinstuderende til at imødekomme den psykiatriske patient på et professionelt og solidt niveau.
Dog er den med en prissætning på 375 kr alt for dyr ifht. størrelse og indhold, hvilket er ærgeligt, for det vil nok stoppe en del studerende som ikke tager kurset fra at købe bogen.
Forlag: FADLs Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: ca. 120
Udgave: 1.
// Younes, MOK.red