DET FILOSOFISKE HJØRNE: STOICISME
Stoicisme er en livsfilosofi som har vundet en renaissance indenfor de sidste 5 år. Særligt er den blevet en populær inspirationskilde til de selvhjælpsguruer, der bliver mest frustrerede ved at blive kaldt selvhjælpsguruer. Ja, Svend Brinkmanns nakkehår rejste sig nok stift ved den sidste sætning. For at være fair, og imødekomme DKs selvhjælpsguru-men-lad-med-at-kalde-mig-det-køb-i-stedet-min- nye-bog-hvor-titlen-består-af-et-eller-to-udsagnsord-i-bydemåde Psykolog-Darling Brinkmann, så har stoicistisk inspirerede terapiformer faktisk både anekdotisk, kasuistisk og empirisk belæg.
Stoicismens fader er Zeno. En oldgræsk handelsmand, der mistede hele sin rigdom, efter en ulykke til havs hvor hans handelskonvoj ende i kollektiv skibbrud. Zeno - efter at have mistet alt status, penge og mening i livet - tog i lære hos Sokrates i Athen. Herefter grundlagde hans stoicismen som en (livs)filosofisk skole. Stoicismens udgangspunkt er, at mens du ikke kan bestemme hvilke begivenheder du støder på på livets vej, kan du tage bestemme hvordan du reagerer på dem. Til trods rødder fra oldtiden, har aspekter af stoicismen relevans for det moderne menneskeliv i dag.
Stoicismen lærer os at håndtere tab, angst og stress. Om end det omhandler familie, venner og kærlighed eller karriere, status og penge. Den taler for at leve et ydmygt liv, hvor livets mening findes inde i dine tanker, og ikke i det materialistiske ydre. Hvor de vigtigste dyder i livet, gror ud af fire kardinalværdier: visdom, temperament, retfærdighed, og mod.
En 'stoicist' personificerer de Delphinske Maximer ved Apollo's tempel: Kend dig selv, Lev i moderation, Skråsikkerhed ruinerer.
Jeg kan skrive side ind og side ud om stoicisme i højkulturel uforståeligt sprog, men jeg vil hellere kondensere det til noget konkret: (i) Stoicismen vil gerne have du holder hovedet koldt og 'tæller til ti' inden du tager handling når følelserne flyver højt. (ii) Endvidere vil den ikke have du græder over spildt mælk, men i stedet ser glasset halvt fyldt, eller om nødvendigt accepterer at tabt mælk er en uundgåelig del af et liv med mælk. (iii) sidst når du endelig får fat i et par de grønne kirurgbukser på i klinikken, at du ydmygt holder begge ben på jorden.
Du skal altså ikke leve i dine følelsers vold, men i stedet handle rationelt. På sin vis er det ganske gode råd, men det er også her stoicismen kan komme til kort. For mens man kan intellektualisere følelser, kan man sjældent intellektualisere sig ud af følelser. Stoicismen er derfor ikke en samlet løsning på alle livets problemer, som det ellers oftest markedsføres til at være. Dertil kommer mange til at forveksle stoicisme med at være kold og følelsesløs, nærmest til at underbygge en form for toksisk maskulinitet hvor man ikke taler om følelser og aldrig rækker ud efter hjælp. Denne forveksling er forståelig, fordi stoicismen i 'pop-kulturen' ofte bruges som label på karakterer som Mads Skjærn, Clint Eastwood og den typiske Bruce Willis karakter; dette er dog en fejlfortolkning.
Det kan ingen bedre end vores nu afdøde neurolog og psykiater kollega Viktor Frankl skrive under på. Frankl var østrigsk læge som i en alder af 37 år blev sendt til Auschwitz i af nazisterne sammen med hele sin familie. I Auschwitz døde hans far af sult, hans bror og moder mistede livet i gaskamrene, mens hans kone døde af typhus. Frankl, en mand der vitterligt har oplevet det værste et menneskeliv kan byde på, beskriver han hvordan stoicismen gav ham mod på livet og hvordan han fandt mening til at fortsætte. Frankl var alt andet end kold og følelsesløs. Som han skrev: But there was no need to be ashamed of tears, for tears bore witness that a man had the greatest of courage, the courage to suffer.
Du kan selv gøre brug af stoicismen. Om det er når du dumper en eksamen, får hjerteskærende nyheder eller når du til nytår lige skal nå et koldt og vådt hop i havnen.
Er du interesseret i at fordybe dig i stoicismen, vil jeg anbefale at begynde med en dansk fortolket version af Seneca, Epiktet eller Aurelius. Men husk! Tag det ikke for givet som en sandhed, og reflekter om hvad der giver mening for dig, og hvad der ikke gør. Det er trods alt kun en livsfilosofi.
// Younes, MOK.red