DET FILOSOFISKE HJØRNE:Vores Matematiske Univers

Gennem folkeren og gymnasiet havde et spørgsmål naget mig: er vi (læs universet) bare en matematisk ligning, der undergår aritmetisk udregning? I 2019 stødte jeg - under et udenlandsophold - på en svensk forsker, Max Tegmark. Max er vanvittig klog og arbejder bl.a netop med dette spørgsmål. Tag min metaforiske hånd, og spring med ned i vores matematiske univers!

MATEMATIKKEN er et vidunderligt værktøj. Ikke nok med at det kan bruges til udregning af eGFR og farmakokinetikken, så patienten kan få svar på, hvornår de må drikke bajer igen efter at have taget deres AB, kan det også bruges til ligegyldigheder, som at beskrive planeternes kredsløb om solen og elementarpartiklernes egenskaber.

Matematikken har været brugt til at forudsige eksistensen af bl.a Neptun, sorte huller og Higgs partiklen. Alle før de blev opdaget. Med matematikkens praktiske historik og dagligdagsbrug, har mange fået indtrykket af matematikken værende et smart værktøj, vi selv har opfundet for dens praktikalitet.

Men der findes også en anden konsensus, særligt hos dem der arbejder med matematikken til daglig; nemlig at matematikken er funderet i naturen. At vi ikke har opfundet matematikken, men opdaget den. At universet er fuldkommen matematisk, til den udstrækning, at universet ikke er andet end blot matematik i virkning. Det kan virke kontraintuitivt. For der er da så meget, der ikke virker matematisk. Studenterklubben har fx. egenskaber som hygge, klistrethed og pels. Ikke hvad man i første omgang ville tænke som matematiske beskrivelser. Dog ved vi, at Studenterklubben - og alt andet - i sidste ende består af elementarpartikler. Elementarpartikler, som elektroner og kvarker, har udelukkende matematiske egenskaber som -1, 1/2, og 1. Så vidt er alle elementarpartikler (universets byggeklodser) matematiske objekter.

Det samme gælder det rum som partiklerne, altså vi, eksisterer i. Den består af 3 dimensioner, og indeholder matematiske enheder som Hilbertrum.
Der er faktisk ikke noget i naturen, man har kunnet bevise er ikke-matematisk.

Hvorfor man kan fristes til at tænke: er universets skabelse, eksistens og ende, fra proton til galakse, blot aritmetikken i et enormt og komplekst regnestykke?

// Younes, MOK.red

Vil du dykke dybere kan du læse Tegmarks bog “Our Mathematical Universe”; 140kr i Politikkens Boghal

Forrige
Forrige

GALT ELLER GENIALT!?HUMANZEES

Næste
Næste

When in doubt - Nervus vagus