PANUMS HELTE

Har du ligesom mig også undret dig over hvem alle de kloge mennesker, der har lagt navn til auditorierer på Panum er? Bare rolig, her på MOK redaktionen har vi lavet en lille oversigt, så slipper du selv for ‘googl-ingen’.

Peter Ludvig Panum, 1820 - 1885

Manden er kendt læge og fysiolog – han modtog i 1953 ridderkorset for sit arbejde under kolerapandemierne. Endvidere arbejdede han med forskning under mæslingepidemien på færøerne. Hvis denne teaser var for lidt til dig, så hop ind på hjernekassen på P1 og brug en time på at høre om hans bedrifter i selskab med Peter Lund Madsen.

Nielsine Nielsen, 1850 - 1916

Dejligt nemt at huske og smukt placeret i historiebøgerne som den første kvindelige læge i Danmark. Hun var ydermere også den første kvinde til at søge om optagelse på universitet, hvilket medførte en længere debat. I 1877 blev hun færdig som læge, hvor hun ønskede at arbejde mere akademisk. Men da det skabte videre problemer for hende, endte hun som praktiserende læge og kvindesagsforkæmper – takket være hende er vi nu 80% kvinder der læser medicin på KU, what a comeback.

Det store flotte auditorium der fryder Panums nye bygning er opkaldt efter Niels Kaj Jerne.

Niels Kaj Jerne, 1911 - 1994

Var dansk immunolog der i 1984 modtog Nobelprisen for forskning inden for specificiteten og kontrollen af immunsystemet. Han står bag princippet bag monoklonale antistoffer.
Jerne droppede efter to år ud af fysik studiet for at studere medicin ved Københavns Universitet. Ydermere er han beskrevet som en af det 20. århundredes mest betydningsfulde personer.

Einer Lundsgaard, 1934 - 1967

Dansk fysiolog der primært undersøgte den kemiske omsætning under muskelarbejde samt energikonservering. Han udgav fra 1928 talrige fysiologiske lærerbøger der lagde bund for den danske lægeuddannelse.

Victor Haderup, 1845 - 1913

Nu har vi bevæget os ned mod tandlægernes imperium på Panum. Victor Haderup var nemlig kendt dansk tandlæge. Vi må ikke undererkende at god mundhygijene også har stor betydning for vores sundhed.
Han udgav et tandskema for navngivning af tænder, der vel at mærke stadig anvendes! Er du på 1. eller 2. semester kan du underholde dine odont-ven(ner) med denne lille fun-fact.

Jens Juul Holst, 1945 - ‘Still living legend’

Ej at forglemme Jens Juul Holst ‘the still living legend’ sidder på sit imperium og glæder sig til dele hverdagsglæder ud til alle. Hvis du er i tvivl om hvorfor der er opkaldt et auditorie efter ham, så gå op og tag en snak med ham, han deler glædeligt ud af sine successer.

Forrige
Forrige

SSSS - Selective Sound Sensitivity Syndrome

Næste
Næste

HUSKER VI RESPEKTEN, NÅR DER STÅR “PSYK” I JOURNALEN?