BørneRiget eksemplificerer psykiatriens underprioritering

BørneRiget, eller Mary Elisabeths Hospital som det officielt hedder, er Rigshospitalets nyeste byggeri. Som studerende på Panum har man over de seneste par år kunne følge med i byggeriets daglige udvikling.

Hvad der engang var Rockefeller-komplekset og Psykiatrisk Center København på Rigshospitalet blev revet ned for at gøre plads for den nye flotte bygning, der i dag brager op i krydset mellem Nørre Allé og Tagensvej. BørneRiget kommer til at rumme mere end 179 enestuer, 87 ambulatorier og 13 operationsstuer, med et samlet areal på 60.000 m2 fordelt på 8 etager. Dagligt vil det rumme 900 patienter og 1.200 personale med fokus på børn, unge og gravide. Projektet er ambitiøst og kommer ikke pba. decideret mangel på området, men i stedet af en vision om at skabe de absolut bedste rammer for disse patientgrupper.

Regionrådsformand Lars Gaardhøj understreger også vigtigheden af de gode rammer: “Når børn og unge bliver indlagt, bliver livet sat på pause for hele familien. Derfor er det vigtigt, at vi giver dem plads til at være familie, når de er indlagt. (…) hvor der er plads til at være familie med leg og samvær i en svær tid.”, og ligeledes fortæller projektdirektøren for BørneRiget Merete Lange: “Det er ikke bare en bygning, vi rejser. Det er en helt ny måde at drive hospital på. Vi arbejder ud fra et helhedssyn, hvor vi ser på det hele menneske, hvad enten man er barn, ung eller voksen”.

Vi står altså til at se et banebrydende hospital blive åbnet. Noget man sjældent oplever i et sundhedsvæsen, som til daglig er skåret ind til benet.

Det er heller ikke fordi projektet har været en billig sag. Den samlede regning lyder på godt 2,8 mia. for byggeriet alene. Heraf er ca. 0,7 mia. doneret af Ole Kirks fond (LEGO). Siden byggeriet begyndte, er der kommet en ekstra regning oveni på ca. 300 mio. kr. Sidstnævnte ikke uden betydning.

En slukket stjerne

I lyset af dette er det særligt hjerteskærende at byggeriet af det nye hospital for psykisk syge børn og unge, Nordstjernen i Glostrup, er blevet afblæst i januar måned pga. ”manglende penge” (84 mio. kr).

Regionsrådet godkendte ellers i september 2019 planerne og en økonomisk ramme for Nordstjernen med ambitionen om at sikre Børne- og Ungdomspsykiatrien tidssvarende faciliteter. Samlet blev der afsat 725 mio. kr til projektet, hvoraf 21 mio. allerede er brugt på indledende undersøgelser.

Der er altså tale om under ¼ af budgettet for BørneRiget (eller svrt. ca. det dobbelte af ekstraregningen hos BørneRiget). Derudover bevilligede to fonde 35 mil. kr til opførslen af et familiehus for pårørende, dog med det krav at Nordstjernen blev realiseret. Den bevilling er altså nu også tilbagetrukket.

Region Hovedstaden og regionrådsformand Lars Gaardhøj angiver grunden til at der nu mangler penge som stigende renter og byggepriser på regionens andre byggeprojekter. De penge er altså nu fundet ved at skære yderligere i psykiatrien.

Nordstjernen ville byde på renovering af 7000 m2 eksisterende sygehusbyggeri i Glostrup, samt 15.000 m2 nybyggeri. Noget de i Børne- og ungdomspsykiatrien stærkt mangler i dag. Baggrunden for Nordstjernen er at de børne- og ungdomspsykiatriske hospitaler i dag har ”(…) utidssvarende fysiske rammer. Der er små sengestuer, og de indlagte må nøjes med bad og toilet på gangen. Derudover er der kun få opholdsrum og arealer til de pårørende. Lokalerne gør det også i en del tilfælde svært at skærme patienter med voldsom eller selvskadende adfærd.” jf. Region Hovedstadens egen projektbeskrivelse af Nordstjernen.

Derudover kan det tilføjes at der i de bygninger som Nordstjernen skulle afløse også er vandskade (fx BUP BBH i januar i år), hvorfor afdelingerne lige nu har lukkede sengepladser og fællesarealer, og derfor også har begrænset patientoptag. Alt imens køerne for psykiatrisk hjælp til unge er rekord lange.

Beslutningen understreger den skærende kontrast der er mellem tale og handling når det kommer til psykiatrien.

Særligt børne- og ungdomspsykiatrien.

Mens regionsrådsformandens partileder, og vores alles statsminister, gang på gang har ført sig frem som børnenes statsminister og samtidig har talt om at vi skal prioritere børns mentale velvære, har vi altså ikke set handling på området.

Oveni det har regeringen stolt fremført deres 10-årsplan for psykiatrien på 4,5 mia (10% af Sundhedsstyrelsens anbefaling for at løfte psykiatrien til niveau med somatikken), og dog samtidig fortsat de årlige nedskæringer i psykiatrien, hvorfor man nok ikke skal regne med at mærke den øgede finansiering i psykiatrien generelt. Det skal også noteres at da regeringen præsenterede tiårsplanen ellers lagde vægt på at børn og unge-området, sammen med de mest akut syge i psykiatrien, ville være de højst prioriterede.

BørneRiget skal være velundt og jeg er kun lykkelig på vejene af alle de børn, unge og gravide, som nu får gavn af det nye hospitalsbyggeri og alt det gode der følger med. Til gengæld eksemplificerer BørneRiget (et nice-to-have projekt) altså psykiatriens underprioritering gennem aflysningen af Nordstjenen projektet (et need-to-have projekt). Af samme grund er jeg omvendt dybt ulykkelig på vejene af alle de børn og unge, som kæmper med svære psykiske problemer. De må fortsætte med lange ventetider og når de endelig kommer i gennem (hvis de når at komme i gennem, vel og mærke), kan de se frem til dårlige rammer i form af alt for små stuer, manglende opholdsrum og delte bad- og toiletfaciliter - hvor der i øvrigt er vandskade.

FADLs psykiatri-reception med regionrådsformand og tidl. statsminister

I sidste uge, torsdag d. 7. marts, havde FADL bogreception for lanceringen ”Psykiatri i Praksis”, deres nye kursus bog til det nye psykiatri-kursus for SPV’ere. Undertegnede skrev en anmeldelse af bogen (se MOK årg. 56 nr. 16), og var i samme forbindelse også med til bogreceptionen. Til arrangementet deltog bl.a. også den føromtalte regionrådsformand Lars Gaardhøj og tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Det var også Poul Nyrup, der efter introduktion fra FADLs Vagtbureau-direktør Claus Hovej, indledte receptionen.

Til dem der ikke kender til Poul Nyrups relation til psykiatrien, kan man se ”Nyrup – Signes far” på DR, der gengiver hvordan hans datter Signe som led af paranoid skizofreni tog sit eget liv som 25 årig, kun to måneder inde i hans statsminister embede. I dag kæmper den tidl. statsminister for at fremme unges psykiske velvære som protektor i projektet Headspace (et profylaktisk initiativ for at fange unge i dårlig trivsel tidligt).

Efter Poul kom cheflæge for Psykiatrien Øst i Region Sjælland, Nicolas Rescalvo Hansen på banen. I programmet stod han til at skulle tale om ”Udvalget for Kliniske Undersøgelser”, men med det prominente publikum der bl.a. talte regionrådsformand, vicedirektør for psykiatrien i Region Hovedstaden og andre magtfulde individer, tog han i stedet muligheden og valgte at råbe op om psykiatriens underprioritering og underfinansiering!

Jeg husker ikke at Nicolas specifikt nævnte Nordstjernen, men han gennemgik et utal af andre problematikker som psykiatrien lider under i dag.

Det var et enormt modigt træk af et enormt sejt menneske.

Problemerne er nemlig mange i psykiatrien. Selv med det nye (voksen)psykiatriske hospital på Bispebjerg, lakker de psykiatriske faciliteter generelt bagud.

Derudover kan man tælle den massive personaleflugt, de uacceptable ventetider, den generelle underfinansiering og de manglende sengepladser. Alt sammen en byrde oveni den svære tilstedeværelse hos den psykisk syge patient, som er nogle af de mest lidende patienter vi har.

Der dør lige omtrent to mennesker i Danmark af selvmord om dagen og de er langt yngre end dem dør i baggrundsbefolkningen. Vi ved også at gennemsnitslevetiden hos folk med psykisk sygdom i gennemsnit er 7-10 år kortere, og hos patienter med skizofreni er det tal på 15-20 år.

Psykisk sygdom er noget af det mest omkostningsfulde i samfundet ifht. tabt arbejdskraft og hårdest tagende på livskvaliteten. WHO fremskriver at depression i 2030 vil være den ledende sygdomsbyrde globalt, mens psykiatriske lidelser allerede i dag udgør omtrent 13% af den samlede sygdomsbyrde.

Manglende psykiatere

På trods af dette har regionerne i mange år, og nu fortsat på trods af den nye tiårsplan, skåret i psykiatriens finanser, sengepladser og arbejdsvilkår.

I dag er psykiatere nødt til at udskrive patienterne før de er klar til at kunne overgå til et ambulant forløb, hvorfor patienterne bliver tabt, ligesom det arbejde og den indsats der forsøges investeret hos dem af personalet.

Det er en af grundende til den store personaleflugt fra psykiatrien: arbejdet er blevet fagligt utilfredsstillende. Læser man sundhedsstyrelsens anbefalinger til psykiatriens tiårsplan (den som beder om 45 mia., og ikke de 4,5 mia vi fik), virker løsningerne faktisk lige til, hvis der altså var politisk vilje til at betale hvad det koster.

- Ligesom der har været med de mange kræftpakker gennem tidens løb. Hvilket er endnu en grum eksemplificering af psykiatriens underprioritering kontra somatikken.

Side-piece: FADLs VBs hykleri

FADLs Vagtbureau’s (VB) nye psykiatri-kursus er et kæmpe win. Det åbner op for at en større gruppe medicinstuderende bliver eksponeret for psykiatrien tidligt (og mere) på uddannelsen, noget der desperat mangler (vi har 3 uger i voksen psyk og 1 uge i børne- og ungdomspsyk på 10. sem, som det eneste). Dog var FADL VB-direktøren Claus’ tale til bogreceptionen en anelse forvirrende, da han argumenterede for at vagtbureaet ikke ville misse en chance for at styrke interessen i psykiatrien. Forvirringen skyldes vagtbureauets arbitrære tærskel for at søge lægevikariater. Særligt i psykiatrien.

Det er ingen hemmelighed at FADLs VB udnytter deres administration af lægevikarhold (og andre jobs), til at tvinge flere studerende til at blive SPV’ere og tage så mange SPV vagter som muligt. Foruden et minimumskrav på 200 timer som SPV-vagt, vurderes ansøgere først og fremmest på antal vagttimer i FADLs VB-jobs og ikke på deres samlede CV, motivation for det enkelte lægevikariat eller tredje.

Det kan selvfølgelig være at FADLs VB har glemt, at de håndhæver denne opportunistiske praksis, som går imod de medicinstuderendes og psykiatriens interesser, til skade for både stud.med og psykiatrien.

- Hvis FADLs VB virkelig har psykiatriens og de studerendes interesser i højsædet, i stedet for deres egne, ser vi forhåbentlig at der rettes op på det hykleri der i dag finder sted hos dem.

// Younes, MOK.red

Forrige
Forrige

Psykedelisk sex: en transcendent oplevelse

Næste
Næste

Kort notits om Skattevæsenet.